Toenemende vraag naar kwaliteit
Het glas dat AGCULTURE produceert, wordt over de hele wereld geleverd voor de nieuwbouw of renovatie van tuinbouwkassen. Michiel van Spronsen, verkoopadviseur bij AGC, stelt een groeiend bewustzijn vast voor glaskwaliteit: "Klanten zijn veeleisend, vooral als het gaat om grote internationale projecten. Het is natuurlijk mogelijk om tuinbouwglas aan te schaffen tegen lagere kosten, maar daar zijn risico's aan verbonden. Het HortiQ-certificaat is onze kwaliteitsgarantie. Het toont aan dat onze productie wordt gecontroleerd en voldoet aan een lange lijst van veeleisende criteria."
BRL 8001-certificaat
Tijdens de vakbeurs HortiContact heeft de voorzitter van de certificerende instelling HortiQ, Hans van der Salm, het BRL 8001-certificaat toegekend aan AGCULTURE , waardoor het de 27e tuinbouwleverancier is die deze onderscheiding ontvangt. Het BRL 8001-certificaat, dat zowel het proces als het product bestrijkt, waarborgt het algemene kwaliteitsbeleid van het bedrijf. Dit kwaliteitslabel richt zich op bedrijven die installaties, systemen en diensten leveren aan de glastuinbouwsector op het gebied van transport, CO2, en regel-, warmte- en watertechniek.
Innovatie gaat verder met glas
De voedselbehoeften in verband met de explosieve groei van de wereldbevolking, de energiecrisis en de wens om kassen op Europees niveau koolstofvrij te maken, zijn allemaal factoren die innovatie in de tuinbouwsector stimuleren. AGCULTURE positioneert zich dan ook als een pionier op het gebied van ontwikkeling. Geysir-glas is hier een goed voorbeeld van: dit enkelglas, dat op de markt wordt gebracht voor koude en gematigde klimaten, biedt opmerkelijke energiebesparingen dankzij de coating met lage emissiviteit (low-E), terwijl de lichttransmissie wordt gemaximaliseerd dankzij de twee antireflecterende coatings. De resultaten van proeven met de productie van tomaten en aubergines die de Wageningen University & Research de afgelopen twee jaar heeft uitgevoerd, zijn indrukwekkend. Het Geysir-glas verminderde het energieverbruik met ongeveer 25% in vergelijking met standaard tuinbouwglas, terwijl het rendement nagenoeg hetzelfde bleef. Het is door deze uitstekende energieprestaties dat veel landen, zoals Frankrijk en Nederland, voortaan financiƫle steun aanbieden om de aankoop van dit isolerende glas te stimuleren.